Ärade inspektor,
kära ämbetsmän,
kära recentiorer,
dear international students.

I hope you’re starting to like it here in Uppsala and especially here at Kalmar. I’d like to wish you a pleasant evening and hope you’ll sing along in the swedish songs!

Kära recentiorer,

Det är nästan bara nya ansikten här ikväll. Men även nationens hedersledamöter var inbjudna. Dessvärre var det få som hade möjlighet att komma. Bland de tjusigaste nej-tack-breven var det från en viss Bengt Svenson. Brevet var utskrivet på skrivmaskin och jag lyckönskades till uppdraget som Förste kurator. Jag citerar. ”Ett fint uppdrag! Det är du som skall forma och dana recentiorernas själar, ordna deras liv, styra deras handlingar, visa vad som bör göras och låtas. Det är du som sitter vid rodret och håller kursen genom ovissheternas vågor. (Citat från Seneca Filosufus.)” Slut citat.

Nu är det så att vi har fått 420 nya studenter på nationen denna hösttermin. Alltså 420 själar att forma och dana, 420 liv att ordna. Jag vet inte hur mycket kontakt ni har haft med bostadsmarknaden i den här stan men att skramla fram 420 studentrum, jag är ledsen att erkänna det, men det är en uppgift som är mig övermäktig.

Med tanke på de mammor och pappor till er som kontaktat mig under sommaren för att just ordna era liv, har jag en känsla av att det vore ganska bra om ni slapp någon som ville dana och forma och styra och ordna.

Bengts syn på Förste kurators uppdrag är onekligen ganska lockande. Om jag hade möjlighet att styra era handlingar skulle jag nämligen, förutom att se till att ni blev älskvärda och öppensinnade samhällsmedborgare, få er att engagera er här i nationen. Om jag fick bestämma skulle kören, teatern, idrottsföreningen – ja, alla verksamheter – ha massor av entusiastiska utövare. Aldrig mer skulle vi behöva ringa runt och försöka få tag på någon som kan jobba i puben eller på klubbarna. Städsexorna skulle vara överbefolkade och gasquerna fullbokade månader i förväg.

Vi får hoppas att vi som redan har engagerat oss här i nationen på så vis faktiskt visar vad som bör göras och låtas och därmed får dessa önskemål att gå i uppfyllelse.

Jag vill ändå be er överväga att, om så bara för ikväll, ge mig möjligheten att styra era handlingar. I så fall skulle ni sjunga med i alla sånger, dricka lagom mycket, ni skulle ignorera vågorna av ovisshet, grubbla över om ni valt rätt utbildning, om ni någonsin ska få ett eget korridorsrum, om ni ska lyckas undvika att få er cykel stulen eller slängd i ån och så vidare. Det skulle ni göra en annan gång. Om jag fick styra skulle ni ikväll bara ha det roligt, skratta och dansa, och inte minst behandla varandra med kärlek och respekt.

Jag hoppas att vi får en riktigt rolig recentiorsgasque tillsammans! Skål!

Marit Widman
Förste kurator ht05-vt06