Ärade fru inspektor,
herr inspektor electus,
hedersledamöter,
inspektor från Gotlands nation,
fru Curator Curatorum,
ordföranden från gästande studentkårer,
kära kuratorer från gästande nationer,
kalmariter och kära kroppkakeälskare.

Varmt välkomna till denna Kroppkakegasque med inspektorsinstallation. Det är något som inte händer varje år. Ingemar och Inger Lind upplyste mig om att senast de var med på en kroppkakegasque med inspektorsinstallation var 1959. I skriftserien från detta år kan man läsa att de många celebra gästerna strödde glans och ståt i stora doser över festen. Med gästerna här har vi goda förutsättningar för glans och ståt även i kväll. Ingemar skrev även i sitt brev att kroppkakor är bra för magen och Kalmar nation alltid toppen! Efter att ha ställt upp i tävlingen om att äta flest kroppkakor vet jag inte om jag kan hålla med om att det skulle vara bra för magen, snarare plågsamt. Men kanske Ingemar menade kroppkakor i rimliga mängder och inte 10 kroppkakor på en timme. Bered er på stordåd från dem som inte bryr sig om såna petitesser som magknip utan inser värdet av en vinst i denna tävling.

Däremot att Kalmar nation är toppen – det hade väl Ingemar helt rätt i! Jag tycker det är roligt att så många kommit för att vara med på denna gasque. Inte minst är jag glad att kunna välkomna Anders, vår nya inspektor som faktiskt kommer från Kalmar.

Av nationens inspectores under 1600-, 1700- och 1800-talen uppges endast en ha varit kalmarit. Sedan 1900-talet har det omvända förhållandet rått och det känns väl betryggande att åtminstone inspektor har anknytning till det s k hemlänet när ingen av oss kuratorer och få av ämbetsmännen har det. Det närmaste jag kommer är nog morfar från Vetlanda som för övrigt älskar kroppkakor och av den anledningen är här ikväll.

Lite senare ska vi som ni alla vet få se Anders installeras som inspektor. När jag fick veta att Birgitta skulle avgå, för att hon snart går i pension, blev jag rejält orolig för hur vi skulle kunna hitta någon lika härlig inspektor. Det är Birgitta som håller de roligaste talen, ger de bästa komplimangerna, och är den som stannar kvar längst på festerna. Men mer om Birgitta blir det på majmiddagen som äger rum den första maj, då vi från nationens sida vill passa på att tacka henne för tiden som inpektor. Vi tycker nämligen att Birgitta förtjänar en egen fest och att vi här ikväll ska fokusera mer på framtiden, vår nya inspektor och – inte att förglömma – på kroppkakorna.

Oron över att hitta en lika härlig inspektor var jag nog inte var ensam om. Det märktes när ett tiotal nationsmedlemmar hade en liten utfrågning med Anders inför valet. Flera frågor var av typen Birgitta har ju gjort såhär och Birgitta har ju varit sådär, det tycker vi är jättebra med henne. Hur kommer du att klara det?

En av frågorna som dök upp var den om att känna igen ansikten.

Birgitta har blivit intervjuad för nästa nummer av vår nationstidning Gyckeln och fick då frågan: Hur kan du vara så duktig på att komma ihåg namnen på nationskidsen? Birgitta svarade: Det beror isåfall på att jag är genuint intersserad av nationskidsen. Om det är det som är Birgittas hemlighet så kan vi känna oss lugna. Anders har nämligen sedan han blev vald deltagit i mycket av det som hänt på nationen och verkligen visat prov på ett genuint intresse för nationen och dess aktiva. Så jag tror att Anders kommer att klara detta galant de höga förväntingarna till trots.

Nu har egentligen jag bara en sak kvar att säga och det är: må magstarkaste kalmarit vinna! Skål och välkomna!

Marit Widman
Förste kurator ht05-vt06