Fru Inspektor Emerita,
Herr Skattmästare,
Fru Curator Curatorum,
Herr Custus Pecaunie,
Herr Generallöjtnant,
Gästande Kuratorer,
Kuratorer emeriti,
Medkuratorer,
Kalmariter,
Kära gäster!

Som ni förstår tänker jag inte tala om kroppkakor. Det kommer ni att få höra så mycket av under kvällens gång. Nä, istället tänkte jag tala om Julius Caesar och mig själv.

Idag, den 15 mars, 44 år innan Kristus, på vad romarna kallade för Idus Martii, svartnade himlen i Rom. Det var dagen då Julius Caesar blev nedstucken av den sammansvurna. Av bland annat Brutus, denne man som han benådat vid Farsalos. Under sina 56 år i livet hade Caesar hunnit bli tillfångatagen av pirater, haft ett förhållande med världens mest berömda kvinna Kleopatra och vara kejsare av Rom.

2019 år senare skulle en annan stor medelhavsikon gå ur tiden. Aristoteles Onassis, den gamla statslösa skeppsredaren. Onassis var från 1968 fram till sin död 1975 gift med Jacqueline Onassis. Någon annan som var gift med Jackie Kennedy, och häng med nu för nu går det undan, var John F Kennedy.

12 år innan Onassis gick ur tiden hade skotten från den gräsiga kullen avlossats och det var Kennedys tur att stämpla ut. Kennedy dog redan tio år innan Caesar, men under sina 46 år i livet hade Kennedy hunnit med att hamna i sjönöd när japanerna sänkte hans båt under andra världskriget, han var gift med världens mest kända kvinna och han var president över de förenade staterna.

Det dessa tre stora män hade gemensamt var att de var stora ledare och att de aldrig sade nej till en rejäl fest.

Kennedy sa ”visst är det ett stort jobb, men jag känner ingen som kan göra det bättre än vad jag kan. Det är endast hybris om jag misslyckas”.

Varmt välkomna ska ni vara.

Erik G Ageberg
Förste kurator ht07-vt08