Vänner, kalmariter, recentiorer,

Känner alla här inne till Fredrik Lindström? Ni vet, han som är domare i På spåret? Innan han blev det, i min yngre ungdom, då hade han ett program som hette Värsta språket. Det handlade om språk och där brukade Fredrik göra listor av olika slag; listor på konstiga ord, listor på snuskiga ortsnamn och så vidare. En gång gjorde Fredrik en lista på svenska språkets största klichéer. Nummer ett på den listan blev ”i vårt avlånga land”, nummer två blev ”nu ska det bli gott med en bit mat”. Det var ganska roligt tyckte jag. Annars tycker jag inte att det är så roligt med klichéer. Det är tvärtom ganska tråkigt. Folk som drar till med klichéer verkar tycka att nu sa jag allt något klokt och tänkvärt här, men i själva verket så sa de ju bara något som tusentals andra sagt tusen gånger tidigare på exakt samma sätt. Det är ju lite tråkigt.

Men när man tänker på saken lite mer, så finns det ju faktiskt en anledning till att dessa utnötta fraser blivit just klichéer, och den anledningen är att de är sanna. Det dumma är då att man slutat lyssna på dem eftersom man hört dem så många gånger förr och de går liksom in genom ena örat och ut genom det andra. Men kanske borde man ibland stanna upp lite och fundera på de här klichéerna och på vad det egentligen är de vill säga. Det kan faktiskt vara ganska kloka saker ibland. Jag tänkte därför dra till med en klyscha som är ganska töntig men som jag gillar ändå. Den låter såhär: Man ska inte låta sin utbildning stå i vägen för sin bildning.

Vadå, tänker kanske vissa av er nu, är inte det samma sak? Men si nej, det är det inte! Utbildning är det man får på universitetet. Bildning är det man får i livet.

Ni har alla här inne nu börjat på universitet. Ni kommer lära er en massa saker där. Det kommer förväntas en massa saker av er också. Juristerna ska kunna blanda svåra ord till oigenkännlighet, läkarna ska kunna hala fram en pava läkarsprit ur rockärmen när som helst, ekonomerna ska rabbla z-fördelningar baklänges och statsvetarna ska veta vad Indonesiens utrikesminister åren 69 till 72 hette. Det är ju lite läskigt, men väldigt lärorikt. Bra så. Men en sak som jag skulle vilja säga till er är att ni inte ska plugga så mycket så ni glömmer att leva. Så ni glömmer att göra andra saker. För det är genom att göra andra saker än att plugga som man får bildning, och det är lika viktigt, för att inte säga viktigare än utbildning.

Så passa på nu och gör andra saker! Engagera er i föreningar, kom hem från efterfester klockan halv sju på morgonen, bo på någons soffa i ett sjaskigt korridorskök eftersom ni ännu inte fått en egen bostad, bli kära, bli ledsna, ät nudlar, drick champagne. Allt det där är att vara student, och allt det där kommer ge er bildning, även de jobbiga och tråkiga sakerna. Gör allt det där som inte har med skolan att göra. Inte istället för skolan, men lika mycket. Och ett litet tips till: Gör det på nationen. I detta lilla hus på 900 kvadratmeter kan ni få så mycket bildning att ni kan komma hur långt som helst på det, och ni kommer inte ens att märka det under tiden, för ni kommer ha så himla roligt.

Med dessa ord vill jag önska er varmt välkomna hit ikväll.

Hanna Ekner
Förste kurator ht09-vt10