Den här artikeln är saxad ur Gyckeln #4 2013. Texten är något modifierad.

När Gyckeln träffar knallygeneralerna är de djupt fokuserade på uppgiften de har framför sig. Laget som hade äran att vinna i våras håller nämligen på med en av de viktigaste detaljerna inför höstens Knally: att hitta på lämpliga rebusar till de tävlande.
– Rebustillverkning är en konst, säger Per Hård af Segerstad, en av medlemmarna i laget Casual Crusaders. Det får inte vara för komplicerat, men inte heller för enkelt. Balansen är viktig, och hur svår som helst att få till. Det som verkar rätt smart i mitt huvud visar sig ofta antingen vara fel eller helt enkelt alldeles för svårt.

Per och hans lagkamrater Niklas Elmefjäll, Hanna Hård af Segerstad, Karolina Göranzon och Andreas Lindfors ses ungefär en gång i veckan för att planera det kommande knallyt. Det är mycket som ska hållas reda på förutom rebusarna. Quizen, knallyvägen, sexan efteråt, lunchuppgiften och pm-skrivande går hand i hand.

Men det är verkligen sjukt kul att göra något sådant här, säger alla i laget.
– När vi vann i våras trodde arrangörerna att vi verkligen hade laddat för att ta hem segern, säger Hanna. Men vi fokuserade på att ha så kul det bara gick, att vinna kom definitivt i andra hand.
– När vi sedan satt där på sexan och lag efter lag ropades upp så började vi inse att vi kanske skulle vinna hela rasket, säger Karolina. Då var vi lätt nervösa, men nu känns det bara fint. Det här kommer att bli ett extremt trevligt Knally, om vi får säga det själva.

Laget kastar rebusidéer mellan sig, och Gyckelns utsände svärs till tystnad för att inte avslöja något om rebusarna eller var på den uppländska landsbygden som höstens evenemang går av stapeln.
– Kalmar nation har arrangerat Knally sedan slutet på 70-talet, så det känns lite högtidligt också att få föra vidare en djupt rotad tradition, konstaterar Andreas.
– Självklart sätter vi vår egen extrema prägel på det hela, och det har hänt en del sedan de första rallyna för 35 år sedan, men grundtanken är densamma: att skicka ut en hoper kalmariter i bilar på landet runt Uppsala, få dem att lösa rebusar längs vägen och ha asroligt hela tiden, säger Per.

Stämningen i rummet pendlar mellan skrattsalvor och rynkade pannor när rebusarna får sin form. På bordet ligger den utvalda kartan uppslagen, och Gyckelns utsände påminns om sitt tystnadslöfte.
– Vi rekommenderar alla ämbetsmän att komma på ämbetsmannamiddagen, säger Niklas. Då planerar vi att skämma ut oss extremt mycket. *
– Vad gör man inte för Knallyt, liksom? säger Per och ler kryptiskt.
– Allt som behövs för att åka är ett lag och en bil. Det underlättar om du har en extremt skruvad form av humor också, men det är inte något krav, avslutar Andreas.

* Generalernas skämsvideo kan beskådas här nedanför.

Kryptisk video från generalerna under fredag kväll