Alla studenter vet att musiken är ett av Kalmar nations starkaste signum, och i vårt hus har dussintals klubbar och hundratals band passerat genom åren. Rock, indie, skandalpop, electro, balkan. Men hur blev det så, och hur var vägen dit? Nu öppnar nationen arkivet, och med hjälp av bilder, affischer, tidningsklipp och minnessaker så kan du i kronologisk ordning få inblick i de 25 år som har gått sedan nationshuset byggdes. Se unika bilder på bl a Kent, Broder Daniel, Bob Hund och Håkan Hellström.

I våras stod utställningen i Kalmar nations festsal. Nu har stadsbiblioteket i Uppsala uppmärksammat den och ställer ut den 25 september – 11 oktober.

Vid invigningen den 25 september närvarar bland annat Linda Selleby och Martin Aagård från Doktor Kosmos.

Hallå där, Anders Zaine…

… som tillsammans med Joakim Medin satt ihop utställningen!

Hur omfattande är utställningen egentligen?

– Utställningen omfattar de 25 år som huset har funnits men i ”inledningen” får besökarna även en liten inblick i hur det var i det gamla huset. Det är några bilder från en spelning med Good Morning Blues (nationens husband på 70-80-talet) och en liten text av GMB’s trummis som bokade band till nationen på 80-talet. Antalet bilder och affischer från de inledande åren är tyvärr minimalt men det finns ändå lite fakta och några texter från folk som var med.

Jag antar att det har skett en hel del på affisch- och flyerfronten sedan du började samla på dem. Kan du nämna någon eller några detaljer där förändringen märks som mest?

– Nog finns det skillnader. På nittiotalet när indievågen exploderade och skivbolagen damsög marknaden så fanns det två alternativ, de signade banden hade stora flerfärgsplanscher och de osignade hade inga eller så satt jag och knåpade ihop mer eller mindre lyckade alster med kopiatorn till hjälp. på 2000-talet så gjorde nationen egna fina tematiska affischer. Teknikframsteg plus att de blev proffsigare. Dessutom så har ju sociala medier gjort att affischerna kanske inte har den betydelse det hade tidigare.

Affisch för bandet Blithe på Kalmar nation.

Anders personliga favoritaffisch.

Om du helt partiskt får välja, vilken är ditt favoritobjekt i samlingen?

Det måste ju vara affischen från Blithes spelning (se bilden till höger).

Vad hoppas du själv att de som besöker utställningen känner och tänker?

– Jag hoppas att unga studenter (främst kalmariter) upptäcker nationens historia och förstår att de själva har samma potential att skapa något som sedan är värt att göra utställningar om.

Vilken fråga borde jag ställa, men har glömt bort?

– Vad händer på invigningen? Jo, vi kommer att få besök av två medlemmar från Doktor Kosmos (Lina Selleby och Martin Aagard (kulturskribent på Aftonbladet)) som kommer att göra något spännande. Jag vet inte vad så det blir en överraskning för att alla. Och så bjuder vi på något litet. Det blir säkert något tal också.

Per Hård af Segerstad