Kalmar nation har äntligen fått sin hett efterlängtade nya sångbok. Den levererades till nationen förra veckan och kommer att firas in ordentligt under höstgasquen den 19 oktober. (Det finns biljetter till den förresten, klart du ska gå, hör av dig till 1Q Micke omgående.)

Niklas Bylund, du har varit projektledare för den nya sångboken. Vad har det inneburit egentligen?
– Min roll har till stor del handlat om att samordna hela projektet och det har varit en stor utmaning. Det är rätt krävande att fördela arbetsuppgifter och sedan följa upp att allt blir gjort. Det svåraste har nog varit att försöka sammankalla gruppen till möten. Det är inte helt lätt när halva sångbokskommittén bor i Stockholm.

Nä, det kan ju vara lurigt att sammankalla möten till och med när alla som ska vara med bor på Bortom Bullret. Hur många har jobbat med boken då?
– Vi har totalt varit nio stycken, inklusive jubileumsgeneralen. Vi började med att gå igenom den gamla sångboken för att se vilka sånger vi ville ha kvar och vilka som kunde tas bort. Därefter hade några personer i uppgift att föreslå nya sånger till sångboken. Detta skedde dels genom att gå igenom andra nationer sångböcker och dels genom att leta upp gamla terser från gasquer. Vi har också varit inriktade på att ha ett särskilt kapitel med Astrid Lindgren-sånger i nya sångboken.

Och nu är den här! Har du någon egen favoritvisa?
– Det måste nog ändå bli den gamla klassikern Calmarevisan.

Den nya sångboken invigs under höstgasquen den 19 oktober. Då är det dessutom släpp till 04! Inte missa!