Sidan laddas inte om automatiskt! Ladda om den själv genom att trycka F5 i din webbläsare.

19:22 – Valnämnden finner att alla tre kandidaterna är lämpliga för ämbetet. De har valt att rekommendera Andrea Alvarez till posten som Andre kurator. Motivering:

Under den relativt korta tid som Andrea har varit engagerad i Kalmar nation har hon visat sig villig att ta på sig ett stort ansvar och skött sina uppgifter mycket väl. Hennes erfarenheter utanför nationen, i form av ekonomistudier, lång erfarenhet av styrelsearbete samt en yrkesbakgrund inom en myndighet där svåra beslut fattas på daglig basis, är mycket meriterande. Vi i Valnämnden tror även att det skulle kunna vara en fördel för Kalmar nation att ha en Andre kurator med erfarenhet utanför nationsvärlden.

Slutligen vill vi förtydliga att trots att Andrea sitter i Valnämnden som klubbverksrepresentant så har hon inte på något sätt deltagit i arbetet att rekommendera en 2Q-kandidat.

19:20 – Frågestunden avslutas och Valnämnden kliver fram. De ska göra en rekommendation baserad på intervjuer och tidigare erfarenhet.

19:18 – Sista frågan: hur bra är ni på att stänga av och gå hem?
Christina: jag har precis flyttat tillräckligt långt bort för att det ska ta några minuter att ta mig till nationen. Jag har fått bra tips av min pojkvän som varit kurator tidigare.
Andrea: så länge jag har Netflix så är det nog inga problem. 🙂 Jag tror att jag är ganska bra på att koppla loss och gå hem.
Erik: problemet med att bo nära nationen manifesterades mycket under klubbverksterminerna. Det har jag dock lyckats bra med att träna bort på senare tid, och jag har hängt här så mycket som jag har behövt och inte på tok för mycket mer.

19:16 – Vad har ni för möjligheter att följa upp ert kuratorsår med feedback till nationen?
Andrea: jag kommer att vara kvar i staden, trots att jag är klar med mina studier.
Christina: jag har ungefär tre år kvar av mina studier, och Uppsala är min favoritstad. Jag ska ingenstans!
Erik: jag är klar inom kort, men de flesta jobben som jag söker finns i Uppsala/Stockholms-trakten så jag är gärna med i ett fortsatt arbete efter ämbetsperioden.

19:11 – Vad har ni för hjärtefrågor?
Erik: att hålla mig uppdaterad om detaljerna, t ex marginalerna.
Christina: att jag kan bli så pass effektiv som Fredrik är nu, att uppnå ett bra resultat för Kalmar, men utöver det praktiska arbetet så vill jag visa uppskattning till alla som är engagerade. Jag vill att kuratelet som helhet ska fungera bra och uppskattar alla ämbetspersoner på nationen.
Andrea: jag vill öppna upp för en dialog mellan kuratelet och t ex klubbarrangörer, för att skapa tydligare rutiner för klubbar. Folk kommer hit för att vi har framgångsrika klubbar och det är viktigt att arrangörerna vet vad de har för ramar att röra sig inom. En annan sak är att utöka handikappanpassningen för huset och puben.

19:08 – Vad ser ni inte fram emot som Andre kurator?
Christina: att min ämbetsperiod börjar med en konflikt, och att parterna inte ser mig som 2Q utan som ”kompisen” Christina.
Andrea: man måste vara bra på att balansera representanten för Kalmar nation och privatpersonen Andrea. Jag kommer att vara ”the bad guy” om jag måste, men jag kommer inte att gilla det.
Erik: samma här, jag ser inte fram emot att behöva säga nej. Storslagna idéer måste medlemmarna få ha, men det måste finnas gränser.

19:05 – Välbesökt festsal till hearingen!

Välbesökt hearing med 2Q-kandidaterna! Foto: Per Hård af Segerstad

Välbesökt hearing med 2Q-kandidaterna! Foto: Per Hård af Segerstad

19:01 – Hur hanterar ni ”ovälkomna” distraktioner?
Erik: jag är förhållandevis anpassningsbar med sådant. Som datavetare måste jag sitta vid en dator och arbeta, och frestelsen att byta tabb till Facebook finns alltid där. Det har jag dock lärt mig att hantera, och det är bara att försöka göra det bästa av situationen.
Christina: det finns olika distraktioner – antingen de som kommer in och vill något  eller då jag själv kommer på att jag borde göra något annat. En sak som kan göra mig mer effektiv (och som jag lånat från Fredrik) är att börja jobba tidigare, när det inte finns några andra människor på plats. Ibland måste jag dock lägga undan min tid för att något är jätteviktigt. Disciplin och strukturer är jätteviktiga. ”Att sitta som kurator med stängd dörr är som att duscha med paraply”, som Fredrik skrev i Gyckeln för ett tag sedan.
Andrea: min senaste kris var (och är) Syrien. Jag är rätt van vid att det dyker upp oväntade saker, och det går ju inte att styra över. Organisation fungerar bara så långt, sedan får man improvisera.

18:58 – Hur hanterar ni stress?
Christina: finns det något som är mer stressande än heltidsstudier, jobb och två ämbeten på nationen? Är det något jag lärt mig så är det att chilla och varva ner. I min familj finns det utbrändhet och gener för det, så jag är väldigt noga med att hantera sådana här saker. Rutiner är en bra väg att gå.
Andrea: jag har jobbat och pluggat samtidigt väldigt länge och är på väg mot min andra examen. Det kräver att jag kan hantera stress, och när jag var yngre så kunde jag ta på mig för mycket. Men nu har jag blivit mycket bättre på att strukturera upp min tid.
Erik: min medicin mot stress är att dricka kopiösa mängder te och slappna av. Just på nationen är jag så van vid arbetet, så jag blir sällan stressad här.

18:54 – Vad har ni för arbetslivserfarenheter som kan komma till användning?
Andrea: jag har varit handläggare på Migrationsverket sedan jag var 19 år (hon är 27 idag). Där kan man inte freestajla, utan det gäller att hålla sig till gällande lag och kunna förklara det.
Christina: jag har jobbat inom kundtjänst (för Vasakronan) det senaste året, och det finns få som får så mycket skit som de som jobbar i sådana situationer. Ibland måste jag ta ganska tuffa beslut i den rollen, och ansvaret jag tar då är Vasakronans ansvar. Jag har också jobbat med research, och på ett kärnbränslehanteringsföretag (!). Dessutom har jag jobbat som projektledare på ett webbdesignföretag i USA.
Erik: i somras jobbade jag som tekniker, och där fick jag också fatta beslut som sedan skulle förklaras för kund.

18:50 – Hur hanterar ni att folk inte följer rutiner som finns?
Erik: under klubbverkarterminerna och som hovis har jag lärt mig att det är viktigt att vara tydlig med vad personen har gjort fel.
Christina: folk kommer ju hit av egen fri vilja, vilket är viktigt att komma ihåg. Det är viktigt att hålla distans mellan att vara kurator och att vara kompis. Vi har alla erfarenhet av sådana situationer (menar alla kandidater). Det bästa är att ta ett ordentligt samtal om en konflikt uppstår.
Andrea: som Erik och Christina säger så gäller det att ta djupa andetag och behålla lugnet. En anledning till att folk inte följer rutiner är att de inte förstår sammanhanget som beslutet fattats i. Då gäller det att vara pedagogisk.

18:47 – Till Christina: vad har du lärt dig under året som ”du inte fick vara 2Q”?
– Som internationell sekreterare och styrelseledamot har jag fått en helt annan förståelse för hur komplicerat det är att få den här organisationen att fungera. Bara en sådan sak som att boka den här lokalen (läs: festsalen)! Jag har också fått en inblick i hur det är att representera nationen, t ex under reccemottagningen för internationella studenter.

18:43 – Hur ser ni på att utföra ert ämbete i en ”alkoholtät” miljö?
Christina: jag är väl medveten om att det förekommer mycket alkohol i kuratorsvärlden. Det är viktigt att kunna säga nej! Jag har trappat ner på min alkoholkonsumtion på sistone och jag kan min gräns nu. Jag vet när jag ska sluta.
Erik: jag har också trappat ner, efter en liten vild period i klubbverket.
Andrea: jag är väldigt sträng när det gäller överservering och tar allvarligt på alkoholfrågan. Vi (alla kandidaterna) har festat av oss och det är kanske inte lika roligt längre.

18:42 – Hur bra är ni på att gå hem från jobbet?
Andrea: jag har inga problem med det.
Christina: jag är lite tidspessimist och avskyr att komma sent, och är bra att både gå och lägga mig och gå upp i tid. Jag har aldrig missat ett tåg!
Erik: jag är inte så morgonpigg, men jag kan gå hem när jag känner för det.

18:40 – Vilka ämbeten har ni haft?
Erik: fikavärd, klubbvärd, hemsidesförman, suppleant i styrelsen, ledamot i styrelsen.
Christina: fikavärd, köksmästare, valnämndsledamot, internationell sekreterare, tf nationsinformatör, suppleant i styrelsen
Andrea: klubbvärd, valnämnden.

18:39 Moderator Karolina öppnar upp för frågor till kandidaterna.

18:36 Erik sysslar med siffror dagligen i sin utbildning.
– 2Q-arbetet bygger på fasta rutiner, och att arbeta med rutiner är något som jag trivs väldigt bra med. Ni som arbetat med mig som hovis under uthyrningar vet vad jag pratar om. Företagsekonomin som jag läst kommer att komma till användning.
Erik konstaterar att man som Andre kurator behöver hjälp, och han har kontakter bland gamla 2Q:ar i sin umgängeskrets.

18:34 Erik Andersson:
– Varför skulle ni inte rösta på mig som Andre kurator? Det jag kan skryta med är min tionde raka ämbetsmannatermin. Efter mina terminen som klubbverkare var jag fast.
Erik är väl medveten om vad han ger sig in i som kurator. Det finns inte så mycket som överraskar honom längre på Kalmar, och han ser en förmåga att hålla sig lugn och sansad som en god tillgång för en kurator.

18:32 – Det viktigaste för mig är ni som sitter här i salen, de som arbetar i puben, de som får Gyckeln, våra medlemmar som sitter i puben. Och ja, det handlar om att gå på möten och sånt, men det man aldrig får glömma är att ni kommer först för mig. Min hjärtefråga är att visa den tacksamhet som alla medlemmar förtjänar.

18:31 Christina Fredriksson:
– Jag har verkligen känt efter inför min kandidatur, och det känns bra att kunna ställa upp igen.
Christina kandiderade mot Fredrik för ett år sedan. Året som gått sedan dess har varit nyttigt och hon är väldigt laddad inför det här valet.

18:28 Andrea har kontaktat Fredrik för att verkligen bekräfta för sig själv att hon kan hantera ämbetet. Hon har ett förflutet som medlem i ÖG, men inte alls på samma aktiva nivå som här på Kalmar. Hon började i idrotten och teatern och har också varit klubbverkare.
– Jag älskar den här byggnaden och jag älskar människorna här.

18:26 Andrea Alvarez:
– Jag har inte varit här så länge, men jag har erfarenheten för ämbetet. Jag har studier i företagsekonomi och nationalekonomi i bagaget.
Andrea har också ett förflutet som engagerad i olika sammanhang där hon hanterat ekonomiska frågor.

18:25 Kandidaterna välkomnas in i salen igen (de fick gå ut för att inte höra Fredriks genomgång). Nu ska de få presentera sig!

18:24 Fredrik fortsätter att berätta om 2Q:s uppgifter och hur de relaterar till t ex 3Q:s jobb.
– Den viktigaste detaljen för en 2Q är att kunna organisera sitt arbete, för det är väldigt många detaljer som kan falla mellan stolarna.

18:21 – För mig som gjort detta i två år så är det här ganska klart, så jag vet inte om jag har förklarat det tillräckligt, säger Fredrik och öppnar upp för frågor.
– Vad innebär det att 2Q är ”näst högst i rang” på nationen?, undrar publiken.
– Det innebär att om 1Q av någon anledning inte kan utföra sin uppgift så faller den på 2Q, förklarar Fredrik och 1Qem Sara Ghalib.

18:17 Hearingen inleds med att kvällens moderator, Karolina Göranzon, presenterar programmet för kvällen. Därefter tar Fredrik Karlsson, sittande Andre kurator, till orda och beskriver vad 2Q egentligen gör. Det handlar om pengar (för den som inte visste det)!
– Om det handlar om pengar så är det Andre kurator som sköter det, alltså bör en 2Q vara duktig på siffror, säger han. Rutiner, deadlines och att ha koll på vad som är poängen med verksamheten.