Herr Inspektor med bättre hälft,
kuratorer emeritus, insiti och electa,
ämbetsmän, kalmariter, vänner, ärade gäster!

Ett år har passerat. Ett år av förväntningar, glädje, upprymdhet, sorg, förtvivlan och lycka. Kalmar nation har nu officiellt 350 år på nacken. För att sätta det i lite perspektiv så fanns det för 350 år sedan inte varmvatten, glödlampor, teve, bakmaskiner, skokräm, skor, eller fax. Amerika var inte uppfunnet än. Och Lunds universitet fanns inte. Med andra ord ingen gigantisk skillnad från idag då Lunds universitet knappt finns, men gud välsigne att dom försöker.

350 år som nation kan inte ses som en bagatell. Och det är något som vi har uppmärksammat under året på olika sätt. Mer om det får ni höra senare. Mitt uppdrag ikväll är att hälsa er alla välkomna hit. Och vi har en mysig afton framför oss, en afton fylld av sånger, glada vänner och underhållning. Men även en afton av farväl till en person som varit kurator ungefär lika länge som Lunds universitet har funnits. Det har varit ett sant nöje att få sitta på kontoret bredvid en av mina äldsta vänner! Ja, inte att vi har varit vänner speciellt länge utan mer att han är väldigt gammal.

Under året som har gått har nationen firat multipla jubileum. Det mest kända är 350-årsjubiléet, men det finns även ett lite mindre känt jubileum. Det att huset vi sitter i nu byggdes för 25 år sedan. Och just det jubiléet har inte fått någon större uppmärksamhet. Så jag tänkte prata lite om det nu. Vårt hus, ett hus som fört med sig en otrolig mängd glädje för alla som är aktiva. Och även de som bara är här ibland. Ett hus som man skulle kunna jämföra med Familjen Addams hem. Jag vet inte hur väl ni känner till familjen Addams, men det finns många likheter med dom och Kalmar nation. Vi har pappa Gomez, husets överhuvud och ständiga övervakare. En man som alltid agerar för vad han tycker är familjens bästa. Jag säger inte att han har rätt jämt, men ibland försöker han ha rätt. Han är naiv, snygg, och framgångsrik med en barnslig, excentrisk entusiasm i allt han gör. En Förste kurator om man så vill.

Vi har hans fru Morticia som är familjens egentliga överhuvud. Hon som får sakerna att hända utan att ta på sig någon som helst ära. Hon glider spöklikt fram genom huset och delar varmt med sig av sin kärlek till de som mest behöver den. I Kalmar nation går Morticia under ett annat namn, Tredje kurator Tina Karlsson.

De två barnen i familjen Addams finns även på Kalmar nation, men man kan säga att dom byts ut med jämna mellanrum. Det kommer nya barn – eller reccar – varje termin som Gomez och Morticia försöker ta hand om och ge ett nytt hem. Och det har gått ganska bra det senaste året, mycket tack vare hjälp av Inspektor Lurch.

Sen har vi onkel Fester, den skalliga, konstiga, märkliga och smått berusade farbrorn som ingen riktigt tycker om men som man ändå måste lära sig att leva med. På Kalmar nation ser vi alla egenskaper hos onkel Fester i Andre kurator Fredrik Karlsson.

Ett nytt år för med sig nya upplevelser och nya fasor. Här på Kalmar vill vi i och med denna gasque ringa ut året som har varit men även ringa in det nya. Vi vill tacka av Fredrik Karlsson som suttit av sin tid på nationen, en tid som kan motsvaras av dubbel livstid i USA. Och vi vill välkomna Christina Fredriksson till posten som Andre kurator. Förhoppningsvis har hon vett nog att inte sitta lika länge som Fredrik, en vettighet som alla människor bör ha, men ölänningar tänker tydligen inte som normalt folk.

Det hör alltså inte till vanligheterna att en kurator sitter två år och därmed kan man kategorisera Fredrik som mjölk som passerat sitt bäst-före-datum. Det folk tycks glömma är att bäst före inte nödvändigtvis behöver betyda sämst efter. Och Fredrik har inte varit sämst efter sitt första år som kurator, han var bara bättre före.

Jag vill i egenskap av Gomez och Förste kurator välkomna er alla till denna nyårsgasque. Jag hoppas ni får en fantastisk kväll och att vi kan fira in det nya året i sann familjen Addams-anda. Vad nu det innebär. Och efter ikväll kommer vi aldrig mer få se Fredrik Karlsson i den position han trivts i under två års tid. Vi ska helt enkelt döda onkel Fester ikväll. Skål!

Mikael Gustafsson
Förste kurator ht13-vt14