Kära vänner!

Vi avslutar detta år precis som vi började det. Med en nyårsgasque. Eller ni gör det. Jag hittade hit först några veckor efter det att nyårsraketerna tystnat.

Jag hittade hit utan en aning om vilket år som väntade. Vilket jubileumsår som väntade. 350 år som nation. 100 år i ett eget nationshus och 25 år i detta hus.

Vi har haft ett år späckat av personalfester, en kräftskiva, en kroppkakegasque och hel kväll för att hylla ostkakan. Men det har hänt mycket mer än så.

Vi hade ett jubileumssläpp med Christian Kjellvander – ett gasquesläpp som påminner oss alla om att studenter gärna betalar hundra kronor för att komma in på Snerikes och Stockens mainstreamklubbar men inte för en kväll med 4 live-akter.

I början av juni var det dags för det vi alla, inklusive jag, väntat på. Jubileumsbalen. På slottet.

Mina förväntningar var skyhöga. Och jag kan säga, utan att ljuga, att de uppfylldes. För en bal på slottet börjar liksom på plus och det ska mycket till för att det inte ska bli bra. Jag fick dansa styrdans till ett storband, höra historier från personer som var aktiva på vår nation långt innan jag ens var född och avsluta kvällen, eller snarare morgonen, med att promenera hem till fågelkvitter och en redan uppstigen sol.

Men balen innebar inte bara fest, skoj och larvigheter. Vi bytte även ut två gamla kuratorer mot två nya. Vi blev dock inte av med Fredrik.

Micke tog över rollen som 1Q efter Sara och Emma efterträddes av Tina som nu är 3Q.

Sen går det tyvärr ett rykte om att Micke, bara för att kunna slå Fredrik, kommer att ändra i stadgarna så att han blir 1Q på livstid. Precis vad vi behöver. Fler jävla män på kuratorsposter i all framtid.

Hur som helst. Nu har vi tack och lov en kvinna som tagit över rollen som 2Q. Christina, du kommer göra ett enastående jobb! Och få till lite ordning och reda på torpet.

Landskap har vi också haft. Jag gick på mitt allra första landskap och fick en crash course i nationslivet. Själva landskapet förstod jag inte så mycket av. Men sexan efteråt. Snapsbjuden stod som spön i backen. Det sjöngs sånger som jag då aldrig hört. Och jag åkte hem i en taxi först framåt ett på natten efter att ha suttit och tittat på YouTube-videos med gamla, dåvarande och nuvarande kuratorer.

På jubileumslandskapet fick vi fint besök i form av kalmariter från Lund, men även kuratorer från andra nationer här i Uppsala. Och alla hade de tagit med sig fina och dyrbara gåvor. Från GH fick vi en toasits och från Växjö en skiva med Eddie Meduza. Men det mest minnesvärda var ändå det bejublade tal som hölls av en före detta 1Q.

Vi har firat 25 år av livemusik med en utställning på stadsbiblioteket. Två femtedelar av Dr Kosmos uppträdde och höll tal. Alltså bandet Dr Kosmos. Inte barnprogrammet, som jag först trodde. Han med kastrullen på huvudet.

Vi anordnade en hemlänsresa. Eller ja… Vi försökte. Jag kan förstå att man inte är så sugen på att skumpa runt i en buss i sju timmar för att besöka Öland. I oktober. Inte ens ölänningarna själva är kvar då.

Vi fick, till slut, en ny sångbok. Och denna skulle så klart firas med pompa och ståt på en alldeles egen gasque. Det sjöngs och skålades om vart annat. En kväll alla kommer att minnas. För en del kom den dock att överskuggas av en händelse av betydligt större historisk betydelse. Den att vår käre Andre kurator blev nekad öl i baren. Av en skåning…

Runt allhelgonadagen besöktes nationsgraven av fyra tappra ämbetsmän en kylig morgon. Men Tina, vår eminenta 3Q, tyckte tydligen inte det var värt att stiga upp för att hedra minnet av våra gamla nationsmedlemmar.

Och tack vare intensiv propaganda från en tävlingsinriktad ölänning vann vi i år igen Studentloppet och fick därmed behålla den fina pokalen i baren. Men vi har även intellektuella bragder och skryta med. Eller ja, vi kom tvåa i Battle of the Nations i våras så vi fick aldrig någon pokal att glänsa med. Bättring David!

Så för att sammanfatta sammanfattningen av året då vi firade 350 år. Vi åt, vi drack, vi dansade och vi sjöng. Och det är precis så vi också ska fira ut detta jubileumsår. Vi ska äta, vi ska dricka, vi ska dansa och vi ska sjunga.

Gott nytt år på er!

Jenny Arvidsson
Internationell sekreterare vt14