Hej!

År 2012, innan jag var 2Q, var jag köksmästare på nationen och höll i vår fredagsrestaurang Smaka. Det var en otroligt rolig och lärorik upplevelse där jag fick utmana mig själv till min kulinariska och kreativa spets! Idag vill jag dela med mig med två av mina favoritrecept som du kan göra hemma. Och om du inte har ätit på Smaka än; boka bord genom att maila 3Q@localhost !

Citrussallad med halloumi. Fotograf: Christina Fredriksson

Citrussallad med halloumi. Fotograf: Christina Fredriksson

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fikon/Halloumi och citrussallad

ca 4 portioner
8 färska fikon
1 stort paket halloumi
2 msk sweet chilisås
1 vitlöksklyfta
Rivet skal av ½ apelsin
3 dl rissonipasta
2 apelsiner
2 blodapelsiner
2 mandariner
125 gram ruccola
½ dl mandelspån
Olivolja
balsamico

Marinera halloumin i sweet chilisås, skivad vitlök och apelsinskal, samt svartpeppar. Koka pastan i saltat vatten och spola sedan i kallt vatten. Skala citrusfrukterna så att även det yttre vita lagret försvinner. Detta görs bäst med en riktigt vass filékniv. Skiva citrusfrukterna i halvcentimeter tjocka skivor. Rosta mandeln i en torr stekpanna eller i ugnen tills de är gyllenbruna. Varva ruccola, rissoni och citrusfrukter på en talrik. Stek halloumin och lägg osten över salladen. Skär fikonen i fyra klyftor och ha åtta klyftor totalt på varje talrik.Strö över rostad mandel, salta peppra och toppa med olivolja. Klart för servering!

 

Pumpapecanpaj (vegansk och glutenfri!)

2 ½ dl havregryn
5 dl pecannötter
2 msk socker
1 tsk ground cinnamon
1 tsk salt
0,6 dl mörk sirap
1 msk mjölkfritt margarin
fyllning:
Ca 2 kg pumpa/butternut squash
1,2 dl brun farinsocker
60 cl kokosgrädde. Om du inte får tag på kokosgrädde kan du köpa billig kokosmjölk och ta det feta
som ansamlas överst i konservburken. Det funkar finfint!
1 msk mjölkfritt margarin
0.6 dl sirap
0,5 dl maizena
2 tsk vanilla sugar
2 tsk kanel
1/2 tsk malen ingefära
1/2 tsk muskotnöt
En nypa malen nejlika

Skalet: Det krävs en matberedare för att göra skalet. Börja med att köra havregrynen i matberedaren för att göra havremjöl. Ta ut havremjölet ur matberedearen. Mixa nötterna i någon minut tills oljan släpper och det blir en kladdig massa. Blanda sedan i resten av ingredienserna tills det blir en god smet. Tryck ut i en form, ca 22-24 cm och ställ i kylskåp ca 30 minuter. Baka pumpan i ca en timme på 160-170 grader. Skopa ut köttet och mosa med hjälp av en stavmixer. Blanda i alla andra ingredienser och mixa tills du får en jämn smet. Häll fyllningen i skalet och baka i ugnen på ca 150 grader i en timme. Låt kakan svalna i kylskåpet ett par timmar innan den serveras så att den hitter sätta sig. Servera med luftig visp eller tofulineglass för att behålla den vegansk eller fuska med vanlig vaniljglass och NJUT.

 

English recipes here:

Fig / Haloumi and citrus salad
about 16 servings
32 fresh figs
4 large package haloumi
8 tablespoons sweet chili sauce
1 Kalmar garlic
Zest of 2 oranges
12 dl rissonipasta
8 oranges
8 blood oranges
8 mandarins
500 grams rocket salad
2 dl slivered almonds
Olive oil
balsamico

Marinate the haloumi in sweet chili sauce, sliced garlic and orange peel, and black pepper. Boil the pasta in lightly salted water and rinse in cold water. Peel citrus fruit so that the outer white layer disappears. Slice in half a centimeter thick slices. Toast the almonds. Put the arugula, rissoni and citrus fruit on a plate. Fry the haloumi and lay over the salad. Cut the figs into four wedges and put eight wedges in total on each plate. Sprinkle toasted almonds, salt pepper and top with olive oil.

 

Pumpapecanpaj (vegan/gluten free) –
For one:

1 cup GF certified rolled oats, processed into a fine flour OR 1 cup GF oat flour
2 cups raw pecans
2 tbsp sugar
3 tbsp ground flax/malen linfrö
1 tsp ground cinnamon
1/2 tsp kosher salt
1/4 cup brown syrup
1 msk vegan butter

Filling:

Ca2 kg pumpkin = 2 & 1/4 cup canned pumpkin
1,2 dl brown sugar
60 cl full-fat coconut cream
1 tbsp vegan butter
60 cl syrup
3 tbsp cornstarch
2 tsp vanilla sugar
2 tsp cinnamon
1/2 tsp ground ginger
1/2 tsp nutmeg
pinch of ground cloves

The pecans need to be ground very finely until they release their oils and start sticking to the side of the machine. After mixing all the ingredients, the dough should be a bit sticky. Add vegan butter until correct  consistency. Press it into a cake tin and store in the fridge until you’re done with the filling. Bake the pumpkin for at least one hour in the oven on 150 degrees. Scoop out the good part and mash it. Mix everything for the pumpkin filling with a staff blender and pour into your shell. Bake for about one hour on 150 degrees and chill in the fridge before serving.