Den 6 april väljer Kalmar nations landskap ny Förste Kurator och ny Tredje Kurator! För att underlätta för nationens medlemmar har Valnämnden genomfört intervjuer med kandidaterna Mikaela Falkestad (3Q), Emil Karlsson (1Q) samt Jenny Arvidsson (1Q). För föredragningslista, klicka här. För att komma till facebook-eventet, klicka här.
Namn: Mikaela Falkestad
Ålder: 21
Pluggar: Kandidatprogram i freds- och utvecklingsstudier
Ursprungsort: Kalmar
Inskriven vid nationen: Höstterminen 2014
Tidigare ämbeten: Klubbverkare VT 15, Sexmästare HT 15-VT 16

Vem är du?
Oj, ja du, jag är född och uppvuxen i Kalmar, och jag har i mina dagar hållit på med en hel del, bland annat fotboll, scouting, och ridning. På senare tid har de här intressena bytts ut mot läsning, skrivande, internationella relationer, och, så klart, Kalmar nation. Jag har haft förmånen att kunna resa en del, men det känns aldrig som om jag sett eller upplevt nog. Jag skulle vilja påstå att jag är en social och allmänt trevlig människa, som gärna tar hand om andra. Något jag försöker leva efter, är ”ett gott skratt förlänger livet”, och jag hoppas att det ibland återspeglar sig i hur jag beter mig.

Vad gör dig till en bra 1Q/3Q-kandidat?
Jag brinner verkligen för nationen, och är mer än villig att lägga ner den tid och kraft som det krävs för att kunna ta hand om den, och hjälpa den frodas. Jag tror att min personlighet lämpar sig bra för de åtaganden som en 3Q har, och jag har ett genuint intresse i nationen, dess medlemmar, och dess framtid. Tre terminer kanske inte verkar som så lång tid, men jag överdriver inte när jag säger att jag gett både blod, svett, och tårar, men framför allt kärlek, till de ämbeten jag har haft, och det är även något jag skulle ge som 3Q, men förhoppningsvis inte så mycket blod.

Vilka är dina ambitioner/hjärtefrågor?
Det jag känner är något av det viktigaste för mig, är att jobba med klubbverket, och att se till att den verksamhet som jag ser som en del av nationens hjärta kan fortsätta att fungera. Det är genom att ta en öl, eller jobba i puben, att gå på en klubb, eller äta på SMAKA eller i fiket som de flesta studenter och medlemmar kommer i kontakt med nationen, och jag vill att de ska se Kalmar så som jag ser det, som ett andra hem.

Vilken blir din största utmaning med ett kuratorsår?
Jag tror att min, så som många tidigare kuratorers, största utmaning kommer bli att hantera den stressen som kommer med ämbetet. En viss mängd stress och press är bra för mig och hjälper mig att prestera, men jag har dock insett att rollen som 3Q kräver väldigt mycket av en person, och därför tror jag att just detta kommer bli en utmaning för mig.

Som kurator är man även en person som ska kunna leda och ofta kan det uppstå konflikter. Hur bra är du på att leda och hantera konflikter?
Jag tar gärna på mig en ledarroll, och har inga problem med att fatta beslut, men försöker också att lyssna på åsikter och idéer från andra, då jag inser att jag inte vet allt. I kuratelet, och även inom klubbverket, så är det ju väldigt viktigt att lyssna på, och jobba med, varandra. Detta gäller ju också när konflikter uppstår, och jag tror på att en konstant och öppen kommunikation kan lösa det mesta. Jag har aldrig varit särskilt konflikträdd, men det kan ju vara svårt, speciellt eftersom det kan vara med eller mellan personer man står nära. Det är bra övning för min framtid inom medling, haha.

Vad har du lärt dig av dina tidigare ämbeten och hur kommer det hjälpa dig som kurator?
I och med att jag varit i klubbverket i tre terminer så har jag fått en väldigt stor förståelse för hur den dagliga verksamheten fungerar och borde skötas, och olika problem och stressade situationer som plötsligt kan uppstå. Som sexmästare så har jag ju även varit del i planerandet av gasquer, och varit med och gjort beställningar från Menigo, men även hjälpt till med inventering. Genom detta, så tycker jag att jag fått en relativt bra insikt i vad en 3Q gör, och därmed fått en bra grund att bygga på.

Att ha ett ämbete på nationen innebär att man jobbar med många av sina nära vänner. Det är en fördel att känna sina kollegor, men det kan uppstå problem. Hur väl hanterar du jobb med personliga relationer?
Att vara i klubbverket, då jag jobbade så nära med människor, som kom att bli mina bästa vänner, fick mig att inse vikten av ständig kommunikation. Konflikter kommer alltid att uppstå i en sådan här miljö, men så länge man är villig att prata och reda ut allt, så kan man, som sagt, lösa det mesta.

Vilken är din bästa sida?
Alltid en svår fråga det här. Jag skulle nog säga att jag är en ganska flexibel person, som kan anpassa mig bra till olika situationer.

..och vilken är din sämsta sida?
Jag skulle nog säga att jag lätt tar på mig för mycket, ansvar, så väl som helt enkelt saker att göra. Jag tror ofta att jag har mer energi och tid än vad jag egentligen har. Har försökt bota detta genom att bära med mig en kalender vart jag än går, så nu kan jag knappt fungera utan en.

Slutligen, en motivering på max 100 ord!
Jag älskar Kalmar, och att få möjligheten att, på heltid, jobba och engagera sig i verksamheten vore fantastiskt. Jag tror också att ett sådant här åtagande inte bara skulle ge mig chansen att ge något till Kalmar, utan det skulle också lära mig en massa, och utveckla mig som människa.