Knallyt – den lite längre beskrivningen

God morgon!

Knallystarten går oftast vid sjutiden på morgonen. Starten sker på olika ställen, till exempel vid Gunillaklockan, i observatorielunden eller kanske till och med på Vaksala torg. När samtliga lag vaknat och ställt upp sig för mönstring, delar arrangörerna – ”knallygeneralerna” – ut ett kuvert med uppgifter, kartor, fotoplock och annat smått och gott. Slutligen ges dagens första rebus ut. Knallyt kan börja.

Den första rebusen

Knallyrebusar kan se ut på väldigt många sätt. Här följer ett exempel på vad som kan möta de morgontrötta knallyentusiasterna:

PRÖVAR ARBETSRÄTT SAMT
NATTARBETSERSÄTTNING
MINUS MINUS TILLÄGG BAKLÄNGES

Lösning

PRÖVAR ARBETSRÄTT
= Arbetsdomstolen = AD

NATTARBETSERSÄTTNING
= OB-TILLÄGG

MINUS MINUS TILLÄGG
= Ta bort ”-TILLÄGG”

Kvar blir: AD SAMT OB BAKLÄNGES = ADOB BAKLÄNGES

Svaret blir:
ADOB baklänges = BODA

Den rebusen var kanske för svår för vissa deltagare, som inte sovit tillräckligt många timmar natten innan och inte gnuggat gruset ur geniknölarna ännu. De klipper då fram ”hjälprebusen”, en lättare rebus som ger samma svar:

HALSPRYDDNAD

Lösning:

Dela upp ordet:

HALSPRYD | D | NAD

HALSPRYDNAD = BOA

Alltså blir svaret:

BOA med ett D instoppat = BODA

Den rebusen klarade laget ifråga, och efter att ha hittat ”Boda” på kartbladet mäter de med hjälp av givna koordinater fram ett första mål, som visar sig vara en kraftlednings-/vägkorsning. Laget kollar ut den kortaste vägen på kartan, och ger sig iväg.

Uppmärksamhet gäller längs knallyväg

När laget kört ett tag längs E4:an norrut är det dags att svänga av och äntra ”knallyvägen”, det vill säga vägar som saknar mittstreck. Här kan det finnas ”fotoplock”. Laget har fått med sig 40 utskrivna färgfotografier, som kan vara tagna var som helst utmed knallyvägen. Det gäller att hålla korpgluggarna öppna åt alla håll. Plötsligt kanske laget passerar en skylt som finns på ett foto.

En medlem i laget identifierar skylten som fotoplock 23, och tittar i frågearket. Fråga 23 lyder: ”Vad står det på postlådan på vänster sida av vägen?” Svaret – ”Jergil/Mattsson” – antecknas på svarsarket. Laget har tagit sitt första fotoplock.

Förmiddagen

Under förmiddagen löser laget ytterligare fem rebusar, med varierande framgång. De passerar även en gemensam förmiddagskontroll, där knallygeneralerna samlar ihop startfältet tidsmässigt och låter lagen lösa en liten uppgift.

När laget löst den sjätte rebusen knorrar det rejält i deltagarnas magar. Det är dags för lunchkontrollen.

Lunchuppgiften – en teknisk utmaning

Tre-fyra dagar före knallyt har en gemensam pm-utdelning skett. I pm:et har varje lag fått en speciell uppgift att ordna till kvällens middag – sexan – men även en lunchuppgift, som är samma för samtliga startande lag.

Efter att alla ätit sig mätta på den medhavda maten presenterar lagen hur de löst uppgifterna. Just vid det här knallyt är temat ”jul” och uppgiften gäller att frakta en jultomte med släde och renar ett visst antal meter till några barn som med tindrande ögon väntar på sina julklappar.

Laget löser uppgiften på ett något bryskt sätt. De har tillverkat en katapult för tomtesällskapet att färdas med.

Efter lunch – fler rebusar

Eftermiddagen följer förmiddagens schema. Vid rebus tio har laget vid fyra tillfällen tvingats klippa fram ”nöden”, det vill säga den rätta lösningen på en rebus man inte klarat. Svaret behövs ju för att ta sig vidare till nästa kontroll.

Dessutom har laget inte lyssnat så mycket på musikquizet, ett sorts melodikryss som lagen under dagen ska lyssna igenom och svara på frågor kring. Lagmedlemmarna är måttligt förtjusta i jullåtar, men nynnar ändå med i ”White Christmas” när de hör Bing Crosbys ljuva stämma.

Målgången

Laget går i mål strax före klockan sex på eftermiddagen. De lämnar in alla uppgifter de löst under dagen samt motiveringar till rebusarna de lyckats knäcka.

De har nu en timme på sig att hinna hem och fräscha upp sig före kvällens middag.

En snabb repetition av kvällens uppgift – ett luciatåg där de ska sjunga hyllningslåtar till knallygeneralerna, kvällens vinnare samt laget som kommit sist – hoppas de också hinna med.

Sexan – allt förklaras

En dryg timme senare är laget nyduschat och klart för sexan. Först kollar de in svaren på dagens uppgifter och fotoplock. Svaren på rebusarna presenteras dock – ibland med vilda jubel eller burop som efterföljd – under middagens gång.

Under middagen presenteras även lagens placeringar, med jumbon först och ettan sist, med en långdragen och nervpirrande väntan för topplagen, som ofta inte presenteras fram emot tolvslaget.

Olika sorters underhållning avlöser varandra under kvällens lopp. Snapsvisor, vinvisor, spexstycken, en balett, en buskis och ett luciatåg är några av ingredienserna. Olika vandringspris delas också ut (se snygg lista till höger). Vägens riddare och Ostkustens pärla är två av det tiotal priser som delas ut under stort jubel.

Till sist finns det bara ett lag kvar. Vinnarna kan sträcka nävarna i luften och glädjas för ett ögonblick. Nu är det nämligen deras uppgift att arrangera knallyt nästa termin, en rätt så tidskrävande uppgift…