Spexgruppens förstapris i teatersporten. Foto: Sofia Zetterman

Vår alltigenom asgrymma spexgrupp ställde upp i en hård omgång teatersport på Norrlands för några dagar sedan, och vann hela rasket! Förutom ära och jubelrop tog de även hem en praktfull pokal, som de nu kan ägna tid åt att putsa (och pussa) på. Sofia Zetterman är Spexförman på Kalmar nation och ledde laget till seger. Det var andra året i rad som hon var med och vann.

Sofia, vad är teatersport egentligen?

– Tja, kort sagt kan man säga att det är en sport i improvisationsteater!

– Långt sagt kan man säga att man tävlar i olika improvisationsövningar. Oftast är det två lag som tävlar mot varandra med ett gemensamt tema typ ”höst” eller ”barn”, men med olika övningar. Det kan vara exempelvis övningen ”känslozoner”, där scenen är uppdelad i tre zoner varav varje zon är tilldelad en känsla som man ska spela ut, eller övningen ”ej beröring” där skådespelarna absolut inte får röra vid varandra. Oftast blir man tilldelad en plats, en relation, en händelse eller något annat skojigt. Det är mycket att håll koll på! Sen blir man tilldelad poäng av tre domare som dömer i teknik (alltså hur väl man använde övningen), tema (alltså hur väl man höll sig till det tilldelade temat, exempelvis ”höst”) och underhållningsvärde (alltså hur underhållande det var. Oftast svårast att döma i, då underhållande faktiskt inte alltid behöver betyda roligast alla gånger!).

Det låter skoj! Hur länge har spexgruppen hållit på med det?

– Sen igår, haha! Eftersom spexgruppen i sin nuvarande form är så pass ny, var det faktiskt första gången som spexgruppen skickade ett lag. Tidigare har vi skickat lag från teatergruppen. Så även detta år, Kalmar var välrepresenterat i snygga t-shirts!

Det kan jag tro! Vad var det som gjorde att ni vann?

– För att citera en av mina lagkamrater: ”vi bejakar varandra, vi är osedvanligt snygga och vi umgås inte på fritiden”.

– Mina egna tankar kring det hela: för att vi är awesome! Fast sånt är alltid svårt att svara på! Det var flera lag där som var (ursäkta ordvalet) skitduktiga, så vi är lite förvånade över att vi vann… Eller, egentligen inte, eftersom vi är awesome, som sagt. Och ödmjuka. Viktigt att poängtera.

Ödmjukhet är en fin dygd. Vad ser du fram emot just nu?

– Att vinna en tredje gång! Eller att polera statyetten som vi vann.

Per Hård af Segerstad