Teater på Kalmar nation

Teatergruppen träffas i nationens festsal på torsdagar kl. 19:00. Alla är välkomna att vara med!

Teatergruppens mål är att både sätta upp tänkvärd och intressant teater men också utgöra en kreativ och utvecklande miljö för alla deltagande. Teatergruppen i dess nuvarande form startade höstterminen 2008. Kalmar nation har dock en lång tradition av teater och spex. Så till den milda grad att det finns ett eget rekvisita-och kostymförråd.

Teatergruppens historia

Under våren 2009 sattes föreställningen En korridor upp – ett projekt där alla skådespelare själva improviserade fram en karaktär och texter till ett manus som skrevs av regissör och skådespelare. Det handlade om en studentkorridor samt personerna som bodde där och var full av igenkänningshumor trots att formen var inspirerad av en grekisk tragedi. Föreställningen blev väldigt uppskattad av publiken och hade fullsatt nästan varje kväll den spelades.

Hösten 2009 inleddes regiprojektet. Där fick deltagarna både vara skådespelare och regissera en egen scen. Projektet blev en succé och scenerna framfördes i december.

Våren 2010 uppsattes Maria Bloms pjäs Sårskorpor inför varje gång fullsatt festsal.

Våren 2011 jobbade sex skådespelare och en teaterpedagog fram en pjäs som kallades för Attraktionsvariationer. Manuset skrevs genom forskning, diskussioner och improvisationer i gruppen kring olika aspekter av sexualitet/norm. Pjäsen sålde slut och uppmärksammades av Ergo, UNT City och av RFSL Uppsala vilket ledde till en extra föreställning på Uppsala Stadsbibliotek under IDAHO-dagen (The International Day Against Homophobia and Transphobia).

Under hösten 2011 och våren 2012 jobbade teatergruppen med en egenskriven föreställning om döden. Premiären var i mars och var en mycket uppskattad föreställning som ofta rörde publiken till tårar.

Våren 2012 kammade teatergruppen hem första och andra plats i Uppsalamästerskapen i teatersport som Teaterkonventet arrangerar varje termin.